CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Wednesday, 30 November 2011

what happen they was our mother

assalamualaikum.....


hi..hi.. kabaree....?
okeyh let's read what i want to write here...ups2.. ckp omputih lakk kannn....


~ok semua ad mak kannn... mybe yg skunk ad yg dah kehilangan mak dye but ape2 pon dye still penah ad makk.. if xde mak cmne kite ni dilahirkan betol x?? why aku ckp pasal mak ni?? nk kate ari ibu bukan kan?? ntah tibe2 nk tulis pasal mak.. yela bg aku ari2 ari mak...kite sendiri tahu xsemua kat dunia ni same kan?? aku slalu tgk tv cite pasal ank buang mak.. aku ase tu la sbbnye aku terpanggil nk wt entri kali ni...


#bg org mcm aku nieyh bile tgk anak kuang ajar ngan mak mesti bersirap punyer lahh... aku taw aku bukan lah ank yg mithali pon.. tp xde lah smpai nk sepak terajang , maki2 , smpai ada yg sggup mmbunuh atas sbb2 tertentu.. arap2 dijauh kan lahh...


    <<<<


knp syg wt macam tuhh... xpikir ke mak tuh la yg jage kite time kecik,yg lahirkan kite,yg mengandungkan kite..kite nangis malam sape yg sabar bgun nk tgk kite?? ibu tu lah yg tgk2 kite.. so xpatut wt mcm tuh...

mybe ada yg kate ''aku jadi macam ni pon sebab peangai die lah''  peangai dye yg mcm mne tuh?? syg manusia semua buat kesilapan syg.. kamu perlu bersyukur nasib dye x tekup je muke ko ngan bntal wktu kecik.. lau dye wt mcm tu ko xde kt dunia nie... ape yg dye wt pada kita, kite kne terima mungkin dye ad alasan tersendiri.. kita bukan taw pon kan... kita penah nk tnye ape masalah dye?? lau ad yg tanye tu tahniah la... anda mmg prihatin.. bkn yg xtnye tu xprihatin cuma segan nk tnye .. sbb aku pn xpenah tnye masalah mak aku tp aku peka la.. lau nmpk len macam je mak aku tuh aku taw la ad something wrong ...

ok2 balik paa topic tadi... wlau bagaimana pon peangai dye pada kite kita kne ingat syurga ditelapak kaki ibu.. xdgr kisah2 dulu... ad yg sgt beramal bertakwa tp xboleh mengucap bila nk mati sbb ape?? sbb dye da sakitkan aty ibu dye wlaupun bukan kehendak dye.. Rasulullah pon ad mnyata kan yang utama adalah IBU bila tnya lagi baginda sebut IBU.. sampai 3 kali baginda sebut nama ibu then baru lah ayah....  so ape maknenye tuh?? bayangkan yg mati ketika melahirkan ank dgelar mati syahid!! betapa besar nyew pengorbanan ibu semasa melahirkan kite?? nyawa dihujung tandukk syg.... walaupun sakit  semasa melahir kan tp bile da tgk kite dye boleh lagi senyum n cium2 kite.. cuba pikir logik lau kite,owg tu dah wt kite skit jgn kate senyum nk tgk pon xingin kan?? besar sungguh kasih syg ibu... cuba pikir berapa org klau diberi pilihan nyawa atau nyawa org len?? seorang ibu sggup memilih nyawa ank nya berbanding nyawa nya sendiri... kita??  utk kekasih bnyak lahh.. sanggup bunuh diri sebab kecewa.. no.. jgn macam tuh syg... bunuh diri itu dosa besar syg....

ape lagi yg membuktikan emak itu harus dihaormati ?? hah seorang emak boleh jage 10 org ank... 10 org ank belum tentu boleh jaga seorang ibu.. kite tgk jew lahh berapa bnyak pusat rumah org2 tua ad kt malaysia nie?? bnyak kan... yg hantar pn bukan semua xde waris or keluarga... ad jew tp mereka terlalu sibuk dgn urusan harian mereka.. macam mne ngan mak kite dulu?? xde urusan harian ?? dulu lagi susah basuh kain guna tgn , kisar cili dgn pengiling x pun lesung.. skunk?? senang nyew hanya tuhan yg tahu.. basuh kain guna mesin blend cili ngan blender.. ape yg susah lg??

#entah lahh pandai2 koang lah nk nilai... bukan nyew koang xboleh nilai kan... koang semua genius.. boleh berfikir dgn waras...


p/s:smoge aku sentiasa ingat bahawa ibu itu perlu diletakkan dihati ... menilai dgn perasaan syg bukan nyew nafsu...



peace yoww!!

0 wish eka slimm: