CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Monday, 23 December 2013

Tegur - Menegur

ASSALAMUALAIKUM!!

Hi !! Selamat pagi !!

Motif aku menaip pagi2 buta ni??
Hurmm.. tadi aku dok layan fb, dok layan komen2, dok layan like2, poke2, game dan sebagainya.... :)
Time scroll2, PAPP!! Nmpak gosip pasangan artis selamat berkahwin. Ramai artis kahwin bulan ni kan.. Alhamdulillah, semoga mendapat keberkatan dan limpahan rahmat dari Allah S.W.T. Ops2!! eh aku nk share benda lain sebenarnya td.. huhuhu..sorry2...tgk la pic2 dye, cantik dua2nya..pastu gatal lak tangan aku nk tgk komen2...aku tgk banyak la yang wish sempena perkahwinan diaorang tu.. TAPI tak kurang jugak banyaknya yang mengutuk. Huhuhu... ApaPunTakBoleh...Nak wt mcm mne kan dah mmg bangsa kita macam ni..:) Kalau salah yang aku cakap ni MAAF la... tu ape yg aku nampak je...

Tapi aku TERfokus kat 1 komen ni and komen tu dapat sambutan hangat :D wow!! bravo beb!!

Opss!! Tu bukan point aku.. hahaha..
Actually, aku nk bg pendapat aku je... Aku tgk sekarang ni ramai da berubah kepada kebaikan.. ramai dah alert ngan ajaran agama islam.. Alhamdulillah..
Tapi yang aku x setuju 1 je...
If ko nampak something yang xberkenan kat mata ko tak yah la nak out spoken sgt kot... KECUALILAH BENDA YANG KO NAMPAK TU KAT DEPAN DUA BIJI MATA KO, KO BOLEH SENTUH, BAU DAN DENGAR BENDA TU..
Ni kalau setakat ko nampak kat screen laptop ko pastu ko nk komen a.k.a nasihat yang satu dunia boleh baca apa yang ko tulis tu dah la ko tulis dgn cara memerli kalau ckp baik2 tak pe la jugak... hurmmm agak2 jatuh tak air muka dia,  ko agak2 aib tak budak tu.....

Bagi aku kalau nak bagi nasihat tu biar depan2.. depan2 tu maksudnya FACE TO FACE  bukan screen to screen naa ...
Tak salah nasihat tu tapi tulah cara ko tu..haishhh, tak ada adap broo :D
kalau kau rasa dia tak beradap ko jangan la jadi macam dia.. sama2 tak beradap, maka jadilah seperti "ketam mengajar anaknya berjalan" kan kan kan...

Disebabkan aku tak pasti betul ke tak cara korang dok menasihati orang tu, jadi aku pon cari2 la kat Internet... Ni lah yang aku dapat...

"banyak ayat al-Qur'an yang menyuruh manusia supaya mengungkapkan percakapannya dengan cara sopan dan berhikmah supaya kata-kata mereka itu mendapat perhatian dan tidak menyebabkan orang lari daripada mendengarnya. Allah S.W.T. memberi garis panduan kepada Nabi Muhammad s.a.w. supaya bercakap dengan cara yang paling lembut.
Firman AllaLh S.W.T:
Maksudnya:
Maka dengan sebab rahmat (yang melimpah-limpah) dari Allah (kepadamu wahai Muhammad),engkau telah bersikap lemah-lembut kepada mereka (sahabat-sahabat dan pengikutmu), dan kalaulah engkau bersikap kasar lagi keras hati, tentulah mereka lari dari kelilingmu. Oleh itu maafkanlah mereka (tentang kesalahan yang mereka lakukan terhadapmu), dan pohonkanlah ampun bagi mereka, dan juga bermesyuaratlah dengan mereka dalam urusan (peperangan dan soal-soal keduniaan) itu. Kemudian apabila engkau telah berazam (sesudah bermesyuarat, untuk membuat sesuatu) maka bertawakkallah kepada Allah, sesungguhnya Allah Mengasihi orang yang bertawakkal kepada-Nya.'
(surah Ali-Imran : 159)
AI-Quran juga memerintahkan umat Islam supaya menolak dan mencegah keburukan dengan cara yang terbaik.
Firman Allah S.W.T.:
Maksudnya:
Tidaklah sama antara kebaikan dengan keburukan itu maka cegahlah keburukan dengan cara yang terbaik...'

(Surah Fussilat : 34)"
Lagii ..
Sejak kebelakangan ini telah muncul sindrom orang ramai terhadap menegur kesalahan sama ada kesalahan itu dilakukan oleh individu mahupun oleh pihak berkuasa.
Teguran itu pula dilakukan melalui pelbagai media dan cara. Walaupun sindrom ini baik namun apa yang dikhuatiri jika cara yang digunakannya tidak berhikmah maka penyakit masyarakat semakin bertambah tenat. Ini kerana terdapat antara mereka orang yang tidak mengerti dan memahami cara-cara untuk mempertautkan dan memadukan hati manusia dan tidak memahami perkara~ perkara utama yang lebih bermanfaat bagi umat Islam.
AI-Quran sering menyindir golongan seperti ini lantaran kejahilan mereka menggunakan method berhikmah ketika menegur masyarakat."
#Tula yang aku dapat... panjang lagi sebenarnya, aku copy sikit je ni.. lau nak bace lebih lanjut korang gi lah kat web nihhh..

  " http://www.islam.gov.my/en/memelihara-persaudaraan-islam-adab-dan-cara-caranya "

Hurmm tu je la yang aku nk share pagi2 buta ni .... Just my Opinion..
Memang aku tak gemar cara orang yg cuba nasihati orang lain dengan cara mcm tu, bagi aku itu bukan nasihat tapi nak memalukan orang tu jee... dengan cara korang mention nama, buh foto depa... ishh, ntah lah... korang fikir sendiri la naa..

p/s: just my opinion, sorry kalau tak same dengan pemikiran korang.. yang baik dtg nya dari Allah, yang buruk ofcoz dari aku yang serba kurang ni.... adioss :)
 

Thursday, 17 October 2013

MEKAR LAGI ... OMG !!!

ASSALAMUALAIKUM!!!!!!!


Rasanya dah terlalu lama tak update, nak update sekarang pun macam takda bahan ja kan... nampak tak betapa ketinggalannya aku... so da alang-alang on blog ni, meh aku nak kongsi puisi  aku yang tak berapa nak puitis ni ha..... check it out !!


Mekar Lagi

Ketahuilah kamu,
hadirnya matahari memberi sinar,
hadir sinar ,
memberi kekuatan,
agar pohon teguh tidak menyembah bumi.

Ketahuilah kamu,
hadirnya bahagia membaja hati,
hadir ketawa,
memberi radiasi,
agar hati tidak mendung kembali.

Ketahuilah kamu,
hadirnya hidayah membakar iman,
hadirnya dugaan,
menguji kesabaran,
agar teguh iman dalam diri.


ok.. sekian terima kasihhh.... sedap kan puisi aku.. oke ! moceh-moceh!




Tuesday, 18 June 2013

Tak Ada Motif

Awak-2 Saya Da Buang Semua Gambar Awak, Mesej Awak, Ape-2 Je Yang Berkaitan Dengan Awak..Bermakna Tak ada dah Kenangan Antara Kita... 

~Saya Tak Buang Awak Dari Hati Saya... Tapi Saya Cuba Menjaga Hati Saya~

Hari ke-3.....
Saya asyik tersasul sebut nama awak je 
Saya da cuba, tapi nama awak saja yang keluar..
tiap kali nama awak meniti dibibir saya... 
saya akan tampar mulut saya sendiri 
bukan setakat dibibir, dalam hati pun asyik terssasul sebut nama awak...

#awaksayastresslahhmacamni

Hari ke-4... dalam kesibukan... sedikit demi sedikit mengisi ruang hidup saya... awak masih ada tapi tidaklah sehingga mengganggu fikiran saya... 

Nampaknya saya semakin membiasakan diri dengan keadaan sekarang... sekarang baru saya rasa awak bukan sebahagian dari hidup saya seperti dulu.... berbahagia lah

Tuesday, 25 December 2012

Sleeping Partners

   

Assalamualaikum 
ohhoiiiiiii 


aha... sleeping partner... klau direct translate teman tidur... haaaaa sudahhh... bayangkan.. tgh bincang2 hal bisness sedap2 kne lempang ngan rakan kongsi.. yelahhh..kne lak pompuan dh kawin..xkawin pon sme la nk propose mesti la guna ayat "will u marry me" kan.. oOoooo..... camne lak lau laki ckp kt laki..wahahahahaha gegay kau..... hambekkkk......adesss payah kan lau xfhm istilah.. aku pon slalu jew direct translate ni... tu case malas bukak kamus la.. so don't try this at home... xbagussss.... dapat idea nk post ni pon sbb tgk cite senario tadi..ahaks... rupe2nye dalam lawak2 senario tu ade jugak pengajaranye...tu lah org ckp don't judge book by it's cover... setiap kejadian ade hikmahnye.. semua org nk bagi pengajaran kepada manusia lain cuma caranya sahaja yang berbeza...and actually, dalam kehidupan kita, kita sendiri juga ade mmberi pengajaran kepada org lain cuma kita sedar n xsedar jew.. ok lahh.. sampai sini saja dulu...

bye allss...have a nice day...

p/s: btw, sleeping partner = rakan kongsi :D



Monday, 24 December 2012

jealous



assalamualaikum uolls......

cakap pasal cemburu.. masa bercinta haruslah cemburu..time tu sweet sgt sbb dye cemburukan kita..tp bila dah putus dye masih lagi cemburukan kita xsepatut nya kan..but untuk aku..aku suke itu, bermakna dye masih syg kan aku..and aku suka itu!! hahahaha.... org nk kate aku still terhegeh2 kt dye..oo what i care.. ape yg penting aku x kacau dye.. n xmenggangu kehidupan dye.. and ape susah..lau dye ase terganggu dye bole ckp.. simple :D... lagi pon aku pon ade gak jealous2 kt dye.. wahahahahahaha....

oke olss :D thanks for read my little story ;)

Sunday, 16 December 2012

pErLu NyA hIpOkRiT

ASSALAMUALAIKUM !!

wAHHH.... bboleh menang pelakon terbaik u.... wahhhh... bila dah mcm tu baru rase boleh nk dgr dye bebel2 ... klau x... ase nk bg kaki je ... ahaaa..  tahu ape?? sebelum jumpa wt terapi dulu :D ahaaa.... mcm mne tu ??? sebelom jumpa cuba ckp ngan diri sendiri.. u can do it baby!! sabar2... nk jumpa manusia je pon.. bukan hantu right?! haa.. mcm tu la... hipokrit jap... pura2 suka dye :D... But!! ayooo.. dye mcm xnk balik je samalam.. siap beli mkn bagai.... nasib baik tibe2 nk ujan.. yeay!! bahagianye hati bila tgk dye ngah kemas2 beg dye.. weeee.. sukenya awak!! dye belah jew.. kite orang hurey2 lahh.. hehehe.. siap gi karok.. padahal x siap assigment lagi .. eheheee.. jgn tiru aksi ini..

ok all.. have to go... bye2!!

Saturday, 15 December 2012

annoying giler

assalamualaikum.....

hai,hai,haii....
salam pagi ahad...
hopes korunk happy2 slalu...

But!! aku sgt sebal pagi ni.. sebb?? yeahhh sbbnye aku kne jumpe someone yg annoying!! omg!! mcm mne k hadap dye nihh.. hello!! tlg lahhh!! mnyampah giler.... mcm mne ni pagi2 da tensen nk mengadap muka dye... alahaiiii, rezeki nk masuk pun ase segan.. muka kompem berkerut seribu... ohmy... bg tips sikit mcm mne nk hadap org mcm ni... adesss.. lau ikut ati mmg xla k hadap dye satgi.... tp ape kan daya... harus jumpe!! harus hadap!! tolongggggggggggggggggggggggggggggggggg!!!

oke beb!! da