CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Saturday, 16 July 2011

bola jaring vs netballtoday my frenz was played bola jaring..its was very happy...although i do not play but my voice is the strongest there....hahahha...i was the most enthusiastic supporters...my tekak like nk terkeluar coz i'm shouting...tapi best giler..very long time x main netball...xdpt main jd cheerleaders pown boleh...huhuhu..although they do not win but they are brave right?!not like me which just terjerik2 smpai kluar anak tekak kn..anyway to myra,hasmira,yan n her adk sedara congrate!!!

i have some info about netball...


Bola jaring adalah sukan berpasukan tanpa-sentuhan yang berasal daripada Amerika Syarikat menyerupai, dan berasal daripada, bola keranjang. Dicipta pada 1895 oleh Clara Gregory Baer, seorang peneraju dalam sukan wanita, bola jaring kini adalah dimainkan dengan cemerlang sebagai sebuah pasukan sukan wanita di Australia dan New Zealand dan adalah popular diIndies BaratSri Lanka, dan United Kingdom. Lebih 20 juta penduduk bermain bola jaring dalam lebih daripada 70 buah negara.


side bola jaring...

Terdapat tujuh pemain dalam setiap pasukan, yang diberi kedudukan yang ditetapkan (sesetengah variasi remaja/latihan hanya mempunyai lima pemain setiap pasukan.) Setiap pemain perlu memakai "bib" menunjukkan satu dari kedudukan di bawah, menunjukkan kedudukan pemain tersebut. Setiap pemain hanya dibenarkan di sudut tertentu di gelanggang: pemain yang terkeluar dari kedudukan mereka dianggap "offside". Kedudukan digambarkan di bawah:
Kedudukan bola jaring↓
Nama kedudukanSingkatanLawanKawasan dibenarkan
Goal ShooterGSGoal Keeper.Attacking third, including goal circle
Goal AttackGAGoal DefenceAttacking and centre thirds, including the goal circle
Wing AttackWAWing DefenceAttacking and centre thirds, but not the goal circle
CentreCCentreAttacking, centre, and defending thirds, but not the goal circles
Wing DefenceWDWing AttackCentre and defending thirds, but not the goal circle
Goal DefenceGDGoal AttackCentre and defending thirds, including the goal circle
Goal KeeperGKGoal ShooterDefending third, including the goal circle
ct pown main bola jaring..xcaya tgk nie...

xnmpk??nk nmpak jelas agy???tgk ni lak


Datuk Siti Nurhaliza bermain bola jaring


xcaya agy???lantak korang lah...ad ak kesah...hahahah

0 wish eka slimm: